Vredesbesprekingen in Oekraïne begonnen

Vredesbesprekingen om de onrust in het oosten van Oekraïne te beëindigen zijn maandag begonnen in Donetsk. 

Dat heeft het Oekraïense persbureau Interfax gemeld. 

Bij de gesprekken zijn Oekraïense politici, de Russische ambassadeur in het land, vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en leiders van de pro-Russische separatisten aanwezig.

Bij het overleg wordt Oekraïne vertegenwoordigd door oud-president Leonid Koetsjma en oligarch en politicus Viktor Medvedtsjoek.

Vrijdag maakte de nieuwe president Petro Porosjenko zijn plan bekend om vrede te bereiken in Oekraïne, dat al maanden wordt verscheurd door het conflict in de oostelijke provincies. Diezelfde dag kondigde hij een eenzijdig staakt-het-vuren af.

Staakt-het-vuren

Na het Oekraïense leger hebben inmiddels ook de opstandelingen in de regio Donetsk een bestand afgekondigd. Het staakt-het-vuren duurt in ieder geval tot 27 juni, maakt de president van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, Alexander Borodai, maandag volgens persbureau Interfax bekend.

''We hopen dat er tijdens het staakt-het-vuren onderhandelingen begonnen kunnen worden over een vredesregeling'', zei hij. 

Hij sprak na een bijeenkomst met onder anderen de Oekraïense oud-president Leonid Koetsjma, de Russische ambassadeur in Kiev en een vertegenwoordiger van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Eenzijdig

De Oekraïense regering in Kiev kondigde afgelopen week al een eenzijdig bestand aan. Ook die wapenstilstand duurt tot vrijdag. Het staakt-het vuren moet de weg vrijmaken voor een vredesplan van de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Porosjenko stelt voor om de macht over het land te decentraliseren en groeperingen in het onrustige oosten van het land te ontwapenen. Ook wil hij een bufferzone aan de Russisch-Oekraïense grens om strijdende partijen uit elkaar te houden.

Gevechten tussen het leger van Oekraïne en pro-Russische separatisten hebben de afgelopen tijd honderden levens gekost.

Rusland

Rusland steunt het vredesplan, maar heeft Porosjenko gevraagd de dialoog aan te gaan met de rebellen die in Donetsk en Loehansk eenzijdig twee onafhankelijke volksrepublieken hebben uitgeroepen. De president heeft in plaats daarvan Koetsjma gestuurd.

Koetsjma was president van 1994 tot 2005 en komt uit Oost-Oekraïne. Porosjenko heeft eerder gezegd niet met de separatisten in gesprek te zullen gaan, die hij vergelijkt met Somalische piraten.

Onderhandelingen

De Amerikaanse en Russische presidenten, Barack Obama en Vladimir Poetin, hebben elkaar maandag gebeld over Oekraïne. 

Poetin zei volgens het persbureau Interfax tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot dat nu er een bestand in Oekraïne is afgekondigd, er snel rechtstreekse onderhandelingen moeten komen tussen de strijdende partijen. Het leven in de door strijd verscheurde provincies moet zo snel mogelijk worden genormaliseerd, beklemtoonde Poetin.

Obama zei volgens het Witte Huis dat Rusland meer moet doen om de spanningen in Oekraïne af te laten nemen. Hij dreigde dat het Rusland meer gaat kosten als het separatisten in Oekraïne blijft steunen.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie