Een Sudanese rechtbank heeft de vrijlating bevolen van een vrouw die ter dood veroordeeld was omdat ze zich had bekeerd tot het christendom. Dat meldt het Sudanese staatspersbureau SUNA maandag.

Advocaten van de vrouw waren in beroep gegaan tegen het vonnis omdat het strijdig zou zijn met de Sudanese grondwet waarin de vrijheid van religie is vastgelegd.

De 27-jarige Mariam Yahya Ibrahim is overgebracht naar een veilige geheime locatie. ''Haar familie is eerder bedreigd en we zijn bezorgd dat iemand haar iets wil aan doen'', aldus een van haar advocaten.

De vrouw is getrouwd met een Amerikaanse christen. Het doodvonnis zorgde internationaal voor een storm van kritiek. De ambassadeur van Sudan in Nederland kreeg begin deze maand 130.000 handtekeningen overhandigd voor de vrijlating van de vrouw.

Christelijk geloof

Ze kreeg de doodstraf omdat ze weigerde haar christelijke geloof af te zweren. Ook werd ze tot 100 zweepslagen veroordeeld voor 'overspel' omdat ze met een christelijke man was getrouwd. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans riep de Sudanese ambassadeur op het matje om zijn zorgen over te brengen.

''Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Sudan heeft de VN-verdragen waarin dat staat, ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Sudan’’, zei Timmermans toen.