Alle chemische wapens zijn weg uit Syrië. Dat laat de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapen (OPCW) maandag weten.

De OPCW is verantwoordelijk voor de ontmanteling van het arsenaal chemische wapens van Syrië. Ze zijn in november vorig jaar begonnen met hun missie. 

Rusland en de Verenigde Staten hebben het regime van president Bashar al-Assad er vorig jaar toe gebracht zijn chemische wapens onder toezicht van de OPCW op te geven.

Volgens de OPCW zijn maandag de laatste chemische wapens uit het land vervoerd. Deze zijn op het Deens schip Ark Futura geladen op de haven van de stad Latakia.

De organisatie zegt dat ze niet zeker zijn dat echt alle chemische wapens het land uit zijn. Het gaat vooral om de door Syrië opgegeven voorraden. In totaal gaat het om 1.300 ton aan arsenaal.

Langer

Het was de bedoeling dat alle chemische wapens al eind vorig jaar het land uit moesten zijn. Dat duurde langer dan gedacht. Pas in maart was bijna de helft uit Syrië.

De OPCW zegt dat nu de fase bereikt is van de vernietiging van alle chemische wapens. Dat gebeurt onder andere op een Amerikaans schip genaamd Cape Ray. 

Het schip heeft een speciale uitrusting aan boord om de chemische wapens op open zee onschadelijk te maken. Ook worden er wapens vernietigd in faciliteiten in Finland, Duitsland, het Verenigd Koningkrijk en de Verenigde Staten.

Succes

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is tevreden en spreekt van een succes voor de OPCW en VN. Daarnaast roept hij Syrië op ook andere verplichtingen in dit verband na te komen. Zo heeft het land beloofd alle faciliteiten voor het chemische wapenprogramma te zullen vernietigen.

"Het weghalen van de chemische stoffen is een belangrijke stap, maar we zijn pas helemaal tevreden als ook alle faciliteiten onbruikbaar zijn gemaakt",  aldus Timmermans. 

Chloorgas

Vorige week bracht de OPCW naar buiten dat waarschijnlijk systematisch chloorgas is gebruikt als wapen bij een aantal aanvallen. Daarover liet de organisatie maandag weten dat het geen middel is dat op de lijst met chemische wapens staat, maar dat het gebruik ervan ontoelaatbaar is.

Dossier Syrië