Het Deense deel van de Waddenzee komt op de werelderfgoedlijst te staan. Dat heeft het werelderfgoedcomité van Unesco besloten. 

Na het Nederlandse en Duitse gedeelte, is daarmee de hele Waddenzee één werelderfgoedgebied.

Het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee staan al sinds 2009 op de lijst. Het Gezamenlijke Waddenzee Secretariaat in Wilhelmshaven reageerde maandag verheugd op de uitbreiding met de Deense Waddenzee.

''Het werelderfgoed Waddenzee staat nu op gelijke voet met andere 'iconen’ op de lijst, zoals het Great Barrier Reef in Australië, de Grand Canyon in de VS en de Serengeti in Tanzania. Het is een van de slechts drie grensoverschrijdende natuurlijke werelderfgoederen, dat zich over drie landen uitstrekt''.

Great Barrier Reef

Het is overigens nog maar de vraag of het Great Barrier Reef op de Werelderfgoedlijst blijft staan. Unesco dreigt het op de rode lijst van bedreigd werelderfgoed te zetten als Australië vasthoudt aan het plan bagger te storten in de omgeving van het koraalrif vanwege de aanleg van een haven.

De Waddenzee is met ongeveer 11.500 vierkante kilometer het grootste aaneengesloten gebied met wad- en zandplaten en eilanden ter wereld. Miljoenen trekvogels maken er jaarlijks in de lente en de herfst een tussenstop.

Nederland, Duitsland en Denemarken zijn samen verantwoordelijk voor de Waddenzee.