Buitenlandminister VS brengt onverwacht bezoek aan Irak

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is maandag aangekomen in Irak. Hij brengt een onverwacht bezoek aan de hoofdstad Bagdad, om de crisis in het land te bespreken.

Kerry's bezoek aan het verscheurde land, waar de terreurbeweging ISIS aan een opmars bezig is, is een van de belangrijkste haltes op zijn rondreis door het Midden-Oosten. Hij bezocht zondag al Egypte en Jordanië voor gesprekken over Irak.

Afgelopen weekend vielen nog meer steden in het noordwesten van Irak in handen van de organisatie Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). 

In de Verenigde Staten bereiden driehonderd militaire adviseurs zich intussen voor op hun uitzending naar Irak om het leger daar te steunen in de strijd tegen de islamitische extremisten.

Al-Maliki

Kerry spreekt maandag onder anderen met de sjiitische premier Nouri al-Maliki en enkele kopstukken van respectievelijk de soennitische en de Koerdische minderheid.

De Verenigde Staten willen Al-Maliki manen beide minderheden meer invloed te gunnen, om zo de spanningen in het land te verminderen.

Aanslag konvooi

Op het moment van het overleg werd er in de provincie Babel, ruim 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad, een aanslag gepleegd op een konvooi met Iraakse gevangenen. Daarbij kwamen zeker 71 gevangenen om het leven. 

De gevangenen werden overgebracht naar andere gevangenissen. Ook twee politieagenten en vijf aanvallers zouden zijn gedood.

Mogelijk was het een mislukte poging van soennitische extremisten van de terreurgroep ISIS om de gevangenen te bevrijden. Die zaten in een gevangenis bestemd voor 'terroristen'.

Volgens het Iraakse leger hebben soennitische extremisten de afgelopen 2 weken honderden burgers en soldaten geëxecuteerd in de provincies Salahuddin, Ninive, Kirkuk en Diyala. De lichamen van de slachtoffers waren in sommige gevallen verminkt.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS? | VS en Iran tot elkaar veroordeeld

Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie