'Rebellen Syrië zetten kindsoldaten in'

Syrische rebellen zetten 15-jarige kinderen in bij gevechten tegen de troepen van president Assad. Ze worden gerekruteerd met de belofte dat ze onderwijs krijgen voor hun deelname. 

Dat meldt Human Rights Watch maandag in een rapport. Ook 14-jarige kinderen worden geronseld om deel te nemen aan de oorlog in Syrië.

Zij worden volgens de mensenrechtenorganisatie ingezet ter 'ondersteuning'.

Extremistische islamitische groepen zoals ISIS hebben kinderen gerekruteerd door hun gratis onderwijs aan te bieden inclusief gevechtstrainingen. "De kinderen krijgen gevaarlijke taken, waaronder zelfmoordacties", schrijft Human Rights Watch.

Oorlogsmisdaden

De organisatie stelt dat de rebellen niet zouden moeten jagen op de kwetsbare kinderen, die met hun eigen ogen hebben gezien hoe hun familieleden zijn vermoord, hun scholen kapot zijn geschoten en hun dorpen zijn verwoest. "Het conflict in Syrië wordt alleen maar erger door de inzet van kinderen."

Bovendien worden landen en andere donoren die rebellengroepen financieel bijstaan gewaarschuwd. Zij kunnen worden vervolgd voor oorlogsmisdaden als blijkt dat ze kindsoldaten ondersteunen, schrijft Human Rights Watch.

Hoeveel kindsoldaten meevechten in het land is niet bekend. In juni werd melding gemaakt van 194 kinderen die waren omgekomen sinds september 2011. Het ging allemaal om jongens die als kindsoldaat werden aangetroffen.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië

Lees meer over:
Tip de redactie