Jordanië heeft zondag strijdkrachten gestuurd naar het grensgebied met Irak nadat soennitische extremisten eerder op de dag een belangrijke grenspost hadden veroverd.

Volgens militaire bronnen in Amman heeft het koninkrijk 'tientallen' eenheden gemobiliseerd als reactie op de opmars van de terreurorganisatie ISIS in buurland Irak.

Behalve de grensovergang Turaibil tussen Irak en Jordanië wisten ISIS-strijders en andere soennitische rebellen zondag ook de grenspost al-Waleed aan de Syrisch-Iraakse grens te veroveren.

Zaterdag veroverden de extremisten ook al drie steden in het westen van Irak, de steden Rawa, Ana en Husaybah. Ook de stad al-Qaim na hevige gevechten in de grensstreek met Syrië kwam in hun handen.

De regering probeert uit alle macht de opmars van ISIS tot staan te brengen, maar heeft lijdzaam moeten toezien hoe grote delen van het land, waaronder Mosul, de tweede stad van het land, inmiddels in handen van ISIS zijn. De ISIS-strijders hebben al gezegd van plan te zijn om op te trekken naar Bagdad.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS? | Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS: