Er zal voor de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Chili geen Oranjeplein zijn in São Paulo. Dat heeft de gemeente van de Braziliaanse stad zondag besloten.

Om veiligheidsredenen mag het Oranjeplein geen doorgang vinden. 

De gemeente is bang dat er veel meer mensen komen dan de 1800 die er op het plein passen en dat er mogelijk een onveilige situatie ontstaat als fans het plein niet meer op mogen. De KNVB, OnsOranje en de Supportersclub Oranje denken daar anders over.

WK-projectleider Gijs de Jong reageert teleurgesteld op het besluit. ''Heel zonde, maar de veiligheid is de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten en als zij het alsnog verbieden is daar niks aan te doen.''

''We gaan kijken of we met FIFA nog een alternatief kunnen realiseren op het stadionterrein, een beetje vergelijkbaar met wat we vier jaar geleden rondom de twee wedstrijden in Johannesburg hebben georganiseerd.''

Als dat alternatief niet lukt, zou het voor het eerst in bijna 20 jaar zijn dat er in een speelstad bij het EK of WK geen Oranjeplein is. Bij het EK in Engeland in 1996 werd gestart met het Oranjeplein.

Alternatief

In december en februari bracht de voetbalbond bezoeken aan de speelsteden van Oranje in Brazilië om afspraken te maken. São Paulo ziet er nu toch van af. De gemeente stelde als alternatief voor de Oranjefans het officiele FIFA-FanFest voor. Dat is voor de KNVB geen optie, omdat die locatie erg ver van het stadion is en het Nederlands elftal al om 13.00 uur Braziliaanse tijd aftrapt tegen Chili.

Het Nederlands elftal strijdt maandagavond met Chili om de groepswinst in poule B.

Kuijt lijkt Van Persie te vervangen bij Oranje - Chili | Van Gaal hekelt houding FIFA