'Patriots dit jaar nog weg uit Turkije'

De in Turkije gestationeerde patriotraketten worden mogelijk dit jaar al weggehaald door de NAVO. 

Binnen het bondgenootschap wordt gesteld dat met de vernietiging van de Syrische chemische wapens de noodzaak voor de inzet van de raketten is verdwenen.

In werkelijkheid echter, meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel zondag, drukt de uitzending te zwaar op de betrokken Nederlandse en Duitse militairen.

Nederland en Duitsland hebben weinig specialisten die patriotraketten kunnen bedienen. Op de lange termijn leidt dat tot problemen bij het rouleren van de inzet van de militairen, aldus Der Spiegel. Een beslissing is nog niet genomen maar kan tijdens de NAVO-top in september in Wales vallen.

Zere been

Terugtrekking van de patriots zal tegen het zere been van Turkije zijn. In 2012 beriep het land zich op de solidariteitsclausule om de afweersystemen naar Turkije te halen om zich te beschermen tegen aanvallen vanuit Syrië.

Tot nog toe hoefde geen van patrioteenheden uit Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten in actie te komen in het kader van operatie Active Fence.

Reactie Defensie

De Nederlandse bijdrage aan de missie in Turkije is voorzien tot eind januari 2015, liet het Nederlandse ministerie van Defensie in een reactie weten. Van een verlenging is op dit moment geen sprake. De situatie in Syrië en een eventueel nieuw verzoek van Turkije zijn hiervoor mede bepalend, aldus de woordvoerder.

Twee Nederlandse Patrioteenheden zijn bij de zuidelijke stad Adana gestationeerd. Daarbij zijn ruim 200 militairen betrokken. De missie begon eind januari 2013.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië

Lees meer over:
Tip de redactie