Honderden Afghanen zijn zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen van vorige week. 

Volgens de betogers is er verkiezingsfraude gepleegd. Betogers blokkeerden een weg richting de luchthaven.

De voormalige Afghaanse minister van buitenlandse zaken Abdullah Abdullah, die het bij de verkiezingen opnam tegen Ashraf Ghani Ahmadzai, voormalig minister van financiën, heeft medewerkers van de kiescommissie en andere functionarissen ervan beschuldigd fraude te hebben gepleegd.

Dat zou nadelig voor hem zijn geweest. Abdullah zegde eerder deze week het vertrouwen in de kiescommissie op en zei de uitslag van de verkiezingen niet te accepteren. Hij heeft ook gezegd dat de Verenigde Naties moeten ingrijpen. Abdullah wordt daarin gesteund door scheidend president Hamid Karzai. De eerste uitslagen worden op 2 juli verwacht.

Kabul

In de Afghaanse hoofdstad Kabul waren rond de duizend mensen op de been. Honderden agenten van de oproerpolitie waren opgetrommeld om de betoging, die vreedzaam verliep, in goede banen te leiden. "We zijn vandaag bijeengekomen om te protesteren tegen de kiescommissie, die helemaal niet onafhankelijk is. Ze plegen fraude om een bepaalde kandidaat naar voren te schuiven", zei Mohammed Ghani Sharifi, een 23-jarige betoger. 

"De bevolking is woedend en kan dergelijke fraude niet toelaten, omdat mensen veel risico's hebben genomen om te kunnen stemmen." De betoger verwees naar waarschuwingen van de Taliban om niet te gaan stemmen. Hoewel de verkiezingen over het algemeen rustig verliepen werden kiezers her en der aangevallen.

VN-vertegenwoordiger

De VN-vertegenwoordiger voor Afghanistan Nicholas Haysom zei op een persconferentie dat mensen het democratisch recht hebben om te gaan demonstreren. Hij riep de betogers wel op vreedzaam te protesteren en 'geen opruiende uitlatingen te doen'. Hij voegde daar aan toe dat de VN gaan kijken naar manieren om de stembiljetten 'aan een nauwkeurig onderzoek te onderwerpen'.

Eerder zaterdag had in Kabul een aanslag met een bomauto plaats. Die aanslag was gericht tegen een hoge regeringsfunctionaris. Die bleef ongedeerd. Wel kwam een burger om het leven en drie anderen raakten gewond. De aanslag is vermoedelijk het werk van de Taliban.