Mohamed Badie, leider van de Moslimbroederschap, heeft weer een doodvonnis achter zijn naam staan. Hij werd zaterdag met 182 aanhangers ter dood veroordeeld wegens terroristische activiteiten.

De rechtbank van Minya sprak het vonnis zaterdag uit nadat er advies was ingewonnen bij de hoogste geestelijke autoriteit in Egypte, de Mufti. Die zag geen bezwaren.

De rechtbank bekrachtigde daarmee een eerder doodvonnis uit april van dit jaar. Samen met Badie kregen die maand in totaal 680 mensen de doodstraf, waarvan er nu 183 blijven staan. Vier anderen kregen levenslang. De zaak tegen de rest van de beklaagden werd geseponeerd.

De zitting van zaterdag ging gepaard met de in Egypte gebruikelijke juridische verwarring. Advocaten repten in eerste aanleg tegen de zender al-Arabiya van 197 doodvonnissen, de staatstelevisie over circa 100.

Doodstraf

Badie kreeg donderdag in een andere zaak samen met andere voormannen van de Moslimbroederschap ook al de doodstraf, die niet vaak ook echt wordt voltrokken in het Noord-Afrikaanse land. Deze week werden drie terdoodveroordeelden in Egypte geëxecuteerd.

Het was voor het eerst dat er een doodvonnis werd voltrokken sinds de militaire machthebber Abdel Fattah al-Sisi begin deze maand president werd. Het was ook voor het eerst dat Egypte de doodstraf toepaste sinds oktober 2011, meldden plaatselijke media vrijdag.

Een van de geëxecuteerde misdadigers was veroordeeld wegens de moord in 2008 op twee vrouwen in Gizeh en de andere twee zijn veroordeeld wegens verkrachting en moord.

Al-Sisi greep in juli vorig jaar de macht uit handen van de gekozen president Mohamed Mursi. Die komt voort uit de Moslimbroederschap. Bij het uitschakelen van de broederschap grossieren rechters de laatste maanden in doodstraffen. De broederschap is tot terroristische organisatie uitgeroepen.

Amnesty

''De afgelopen maanden hebben Egyptische rechtbanken aan de lopende band doodvonnissen uitgesproken, waaronder in twee massaprocessen op basis van flutbewijzen en een diep oneerlijke procesgang. De vonnissen in deze zaken zijn het jongste voorbeeld van de pogingen van justitie in Egypte afwijkende ideeën de kop in te drukken'', stelt de plaatsvervangend directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.