Aanvallen op legerbasis in Oost-Oekraïne

Separatisten in het oosten van Oekraïne hebben zaterdag in de vroege ochtend een legerbasis in de regio Donetsk aangevallen.

Ongeveer vijftig separatisten probeerden tot twee keer toe tevergeefs de basis bij de stad Avdijivka te veroveren, meldde het Oekraïense ministerie van Defensie in Kiev.

Op de luchtbasis staat luchtafweergeschut van het Oekraïense leger. Bij de aanvallen zijn voor zover bekend geen doden gevallen.

In het oosten van Oekraïne wordt op sommige plaatsen gevochten, ondanks een staakt-het-vuren van een week dat president Petro Porosjenko vrijdag afkondigde. Hij wil in die tijd zijn 15 punten tellende vredesplan doorvoeren. Dat plan voorziet onder meer in het ontwapenen van opstandelingen en vervroegde regionale parlementsverkiezingen.

Merkel

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel noemt het vredesplan ''een zeer goede basis'' voor vrede in dat land. Zaterdag riep ze alle betrokkenen in het conflict op zich te houden aan het staakt-het-vuren, zodat het plan van Porosjenko in de praktijk kan worden gebracht.

Kritiek

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft het plan bekritiseerd, omdat het te veel zou lijken op een ultimatum. Het plan staat dialoog in de weg, aldus de minister.

De separatisten doen het staakt-het-vuren af als 'nep'. Separatistenleider Pavel Goebarev zei vanuit Donetsk dat er 'voortdurend wordt geschoten' en dat het staakt-het-vuren 'niets voorstelt'. 

Nacht

Bij gevechten bij de grens tussen Oekraïne en Rusland zouden in de nacht van vrijdag op zaterdag zeven mensen gewond zijn geraakt, meldde gouverneur Sergej Bondarev van de Russische regio Rostov. Volgens Russische media zijn bijna 13.000 Oekraïeners naar Rusland gevlucht. Dat aantal is mogelijk schromelijk overdreven door de staat.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie