De politie in Zuid-Korea heeft zaterdag de vrouw van de reder van de Sewol, het passagiersschip dat in april zonk waardoor zeker driehonderd mensen omkwamen, opgepakt.

Kwon Yoon-ja wordt verdacht van fraude. Agenten zochten al twintig dagen naar haar.

Vrijdag werd ook al een ander familielid van reder Yoo Byung-un gearresteerd. Zijn zwager zou hem volgens justitie geholpen hebben te ontsnappen.

Yoo Byung-un zelf is nog altijd spoorloos. Een massale zoektocht door de politie heeft nog niets opgeleverd. Inmiddels is een beloning uitgeloofd van 500 miljoen won (circa 360.000 euro) voor de gouden tip die naar hem leidt.

Bemanningsleden van het rampschip, de directeur en vier andere medewerkers van de rederij staan in twee aparte processen terecht wegens nalatigheid. De kapitein van de Sewol en ondergeschikten verlieten het zinkende schip snel en lieten tal van mensen aan hun lot over, mede daardoor eiste de ramp zo veel levens.

Verduistering

De arrestatie van Kwon Yoon-ja houdt verband met het doorsluizen van geld van haar bedrijf naar dat van haar echtgenoot en zonen.

Yoo wordt gezocht voor verduistering, nalatigheid en belastingontduiking rond de investeringsmaatschappij I-One-I. De maatschappij is eigenaar van Chonghaejin Marine, de eigenaar van de Sewol.

Zijn oudere broer Yoo Byung-il zit vast op beschuldiging van verduistering en overtreding van de onroerendgoedwetten. Yoo's dochter zit is op verzoek van Interpol aangehouden in Frankrijk, wegens vermeende fraude en verduistering.