Regering Oekraïne kondigt wapenstilstand van een week af

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft een staakt-het-vuren afgekondigd in de strijd tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. De wapenstilstand gaat vrijdag in en duurt een week, tot vrijdag 27 juni.

Het gaat om een eenzijdig staakt-het-vuren. Of de rebellen ook de wapens willen laten zwijgen is niet bekend. President Porosjenko liet weten dat de regeringstroepen alleen schieten als ze worden aangevallen door de separatisten.

De pro-Russische separatisten lieten wel weten dat ze de aankondiging van de wapenstilstand niet serieus nemen.

''We hebben al honderd keer gehoord dat er een wapenstilstand komt van de kant van het leger, maar de militaire operaties stoppen geen minuut '', aldus Andrej Poergin van de 'Volksrepubliek Donetsk', die zich onafhankelijk heeft verklaard van Rusland.

Porosjenko heeft eerder op de dag een vredesplan met veertien punten samengesteld. Dit moest er voor zorgen dat de vrede terug zou keren in het land.

Decentraliseren

Enkele details zijn al bekend in Oekraïense media. Zo stelt Porosjenko voor om de macht over het land te decentraliseren en groeperingen in het onrustige oosten van het land te ontwapenen. Ook stelt hij voor een bufferzone van zes kilometer te creëren aan de Russisch-Oekraïense grens om strijdende partijen uit elkaar te houden.

Volgens de president is dit een eerste stap naar vrede. In deze week hoopt hij dat de seperatisten hun wapens neerleggen en het land verlaten. Dan zou er tijd zijn om te praten met beide groepen.

Rusland

Rusland ziet de wapenstilstand niet als een uitnodiging voor vrede, maar als een ultimatum. Dat heeft het Kremlin vrijdag laten weten, meldt het Russische persbureau Interfax.

Volgens Moskou ontbreekt het ''belangrijkste element'', namelijk een voorstel om onderhandelingen te beginnen met de opstandelingen.

Interfax meldt verder op basis van regeringsbronnen dat een Russische douanier gewond is geraakt doordat vanuit Oekraïne op Russisch grondgebied is geschoten. Moskou eist volgens het persbureau uitleg en excuses van Oekraïne voor deze "rechtstreekse provocatie" die bedoeld zou zijn om het Genève-akkoord te torpederen.

De aanval zou plaats hebben gehad op de grenscontrolepost Novosjachtinsk. Moskou heeft "sterk protest'' aangetekend en eist dat de Oekraïense regering in Kiev het incident onderzoekt.

Tanks

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Rusland meer tanks en artillerie naar de grens met Oekraïne overgebracht. Moskou zou dat materieel mogelijk op korte termijn aan de pro-Russische opstandelingen in Oekraïne willen overdragen.

Moskou zou daarnaast meer troepen naar de grens hebben gestuurd, zo melden de autoriteiten in Washington die zich naar eigen zeggen baseren op betrouwbare informatie.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie