De Iraakse sjiitische voorman ayatollah Ali al-Sistani heeft vrijdag opgeroepen tot de vorming ''van een regering die brede nationale steun geniet, die fouten uit het verleden herstelt en een nieuwe horizon opent voor alle Iraki's''.

Al-Sistani geniet groot aanzien onder de Iraakse sjiieten die naar schatting ruim 60 procent van de bevolking vormen.

De oproep is een fel verwijt aan de sjiitische premier Nuri al-Maliki. Hij heeft de macht naar zich toegetrokken en de soenntitische minderheid gemarginaliseerd. Het succes van soennitische jihadisten in het noorden van Irak, wordt ook verklaard door de diepe afkeer die soennieten van Maliki's regering hebben.

Strijdgroepen van soennieten, zowel jihadisten als voormalige aanhangers van de soenniet en dictator Saddam Hussein (1937-2006) zijn deze maand samen opgetrokken met de extremisten van ISIS (Islamitische Staat in Irak en al-Sham). De strijdkrachten van Maliki hebben in Noord-Irak snel de benen genomen. 

Het was al-Sistani die sjiieten opriep weerstand te bieden en daarmee vele duizenden vrijwilligers optrommelde om Bagdad te beschermen. Leger en vrijwilligers bereiden zich nu voor op een grote tegenaanval.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS: