Drie terdoodveroordeelden zijn in Egypte geëxecuteerd. Het is voor het eerst dat er een doodvonnis wordt voltrokken sinds de militaire machthebber Abdel Fattah al-Sisi begin deze maand president werd

Het is ook voor het eerst dat Egypte de doodstraf toepast sinds oktober 2011, melden plaatselijke media vrijdag.

Een van de geëxecuteerde misdadigers was veroordeeld wegens de moord in 2008 op twee vrouwen in Gizeh en de andere twee zijn veroordeeld wegens verkrachting en moord.

Al-Sisi greep in juli vorig jaar de macht uit handen van de gekozen president Mohamed Mursi. Die komt voort uit de Moslimbroederschap. Bij het uitschakelen van de broederschap grossieren rechters de laatste maanden in doodstraffen. De broederschap is tot terroristische organisatie uitgeroepen.

De leider van de Moslimbroeders, Mohamed Badie, kreeg donderdag nog samen met andere voormannen van de islamitische politieke en sociale beweging weer de doodstraf, nu wegens het aanzetten tot terrorisme. Het vonnis is echter nog niet definitief.

Zaterdag buigt justitie in Egypte zich over een andere zaak waar in april meer dan 680 islamisten inclusief Badie de doodstraf kregen wegens terroristische gewelddaden. De doodstraf wordt relatief weinig voltrokken in Egypte en kan worden gegeven bij terrorisme, moord, verkrachting en ernstige drugscriminaliteit.