Israëlische militairen hebben vrijdag het vuur geopend op Palestijnen die stenen naar hen gooiden toen ze invallen deden op de Westelijke Jordaanoever. 

Een 15-jarige jongen kwam om het leven, een andere man van 22 bezweek later aan zijn verwondingen. Twee anderen raakten gewond.

Israëlische militairen zijn al een week op zoek naar drie jongeren die zouden zijn ontvoerd door de radicale beweging Hamas. Honderden locaties zijn doorzocht en tegen de driehonderd Palestijnen zijn opgepakt. 

Ook vrijdagochtend doorzochten militairen rond de tweehonderd locaties. Daarbij werden volgens het leger 25 verdachten gearresteerd. Bij één inval, in Doura bij Hebron, gooiden jongeren stenen naar soldaten, die daarop het vuur openden. Een 15-jarige jongen werd in de borst door een kogel geraakt en stierf, zei een ziekenhuismedewerker. 

Ook tijdens een inval in het kamp Qalandiya schoten militairen op stenengooiers; hier werden drie Palestijnen geraakt. In Qalandiya raakte ook een Israëlische soldaat gewond, zei het leger. 

Onder druk

De verdwijning van de drie Israëlische jongens zet de toch al stroeve betrekkingen tussen Israël en de Palestijnse regering zwaar onder druk. De nieuwe regering wordt geleid door Mahmoud Abbas, maar ook gesteund door Hamas. 

Israël voerde donderdagnacht ook luchtaanvallen uit op 'terreurdoelen' in Gaza. De aanvallen waren een reactie op raketbeschietingen vanuit het gebied. Volgens het ministerie van volksgezondheid in Gaza raakten zes mensen licht gewond. 

Vanuit de Gaza-strook zijn vrijdagmiddag twee raketten afgevuurd richting Israëlisch grondgebied. Dat meldt het Irsraëlische leger. Beide projectielen kwamen in de Gazastrook terecht.