Zeker 150 Australische mannen vechten mee met de terreurgroep Islamitische Staat in Irak en al-Sham. 

Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bischop zei donderdag het aantal Australische jihadgangers ''uitzonderlijk'' groot te vinden.

Van verscheidene strijders zijn de paspoorten ongeldig verklaard, ze vormen een mogelijk risico voor de veiligheid als ze terugkeren naar Australië, aldus de minister.

De Australische strijders lijken hetzelfde pad te hebben gekozen als veel Europeanen. ''In Syrië lijkt het erop dat ze in de loop van de tijd zijn verschoven van meer gematigde oppositiegroepen naar extremere, en daaronder valt ook de uiterst extremistische groep ISIS'', zei de minister tegen de Australische publieke omroep.

''We zijn bezorgd dat Australiërs die met ze werken radicaliseren en het terreurvak leren en als ze terugkomen naar Australië vormt dat uiteraard een bedreiging.''

Verblijfsvergunningen

Volgens de minister van Immigratie kijkt de regering naar mogelijkheden om verblijfsvergunningen in te trekken of van mensen met een dubbele nationaliteit de Australische af te nemen. Alle opties zijn volgens Scott Morrison open. ''We nemen dit zeer serieus.''

De Nederlandse regering onderzoekt mogelijkheden om paspoorten af te nemen van terugkerende jihadstrijders.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier