De Spaanse politie heeft dinsdag de uitgebrande auto van de sinds 2010 vermiste Nederlandse boer Martin Verfondern gevonden. De politie gaat uit van een misdrijf.

Dat melden Spaanse media donderdag.

De auto is het eerste spoor sinds de vermissing van de 52-jarige Nederlander in de Spaanse regio Galicië bijna 4,5 jaar geleden.

Zijn vrouw, die met hem op een ecologische boerderij in het afgelegen plaatsje Petín woonde, denkt dat hij is omgebracht vanwege spanningen met omwonenden. Sinds Verfondern op 19 januari 2010 in zijn auto boodschappen ging doen is hij spoorloos.

Dinsdag werd vanuit een helikopter, die het bosachtige gebied controleert op branden, een voertuig waargenomen. De auto is het eerste spoor in de vermissingszaak.

Hij stond in een moeilijk begaanbaar gebied. ''De beste plek om een auto te laten verdwijnen'', aldus boswachters. ''Want daar komen nooit jagers.'' Het voertuig, zonder nummerplaten en deels verbrand, werd bij toeval ontdekt bij controles op bosbranden. De politie zoekt naar sporen en DNA. De omgeving wordt uitgekamd.

In maart had de politie de zoektocht naar Verfondern nieuw leven ingeblazen, maar dat leverde niets op.