VS dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland

Rusland staat nieuwe sancties te wachten van de Verenigde Staten als het niet optreedt tegen geweld van separatisten in het oosten van Oekraïne.

Dat zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in een telefonisch onderhoud met de Oekraïense president Petro Porosjenko, meldt het Witte Huis donderdag.

De Verenigde Staten zullen samenwerken met bondgenoten voor het opleggen van nieuwe sancties aan Moskou, als het Kremlin zijn beleid jegens Oekraïne niet verandert. Volgens Biden is het Rusland niet gelukt te stoppen met het sturen van wapens en militanten naar Oekraïne.

Verwacht wordt dat leiders van de Europese Unie tijdens een ontmoeting volgende week debatteren over nieuwe sancties tegen Rusland. Biden en Porosjenko hebben afgesproken ''contact te houden'' voorafgaand aan dat overleg.

Slag

Oekraïense militairen en pro-Russische separatisten zijn donderdag in het oosten van Oekraïne in hevige gevechten verwikkeld. Dat melden Oekraïense bronnen binnen het leger.

Aan beide kanten zijn volgens de bronnen waarschijnlijk tanks ingezet. De gevechten begonnen in de nacht van woensdag op donderdag bij het dorp Krasni Liman. ''Het is een grote slag die qua geweld en grootte voorbijgaat aan alles tot nu toe'', aldus een militaire bron.

Hij liet weten dat mogelijk tot wel vierduizend separatisten aan de gevechten meedoen. Over slachtoffers is nog niets bekend.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie