De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft woensdag drie Iraakse leiders telefonisch gesproken over het vormen van een nationale eenheid in Irak, meldde het Witte Huis.

Die eenheid is volgens Biden nodig om een vuist te maken tegen de opmars van de terreurorganisatie ISIS in Irak.

Biden sprak met premier Nuri al-Maliki, zijn politiek rivaal en voorzitter van het parlement Osama al-Nujaifi en president Masoud Barzani van de Koerdische regio in Irak.

Behalve over de veiligheidssituatie in het land, sprak Biden ook over de noodzaak tot samenwerking voor het vormen van een regering waarin alle partijen deelnemen.

Eind april vonden in Irak parlementsverkiezingen plaats, maar de politieke partijen zijn zo sterk verdeeld dat het vormen van coalities een moeizaam en langdurig proces is.

Luchtaanvallen

Irak heeft de VS eerder op woensdag gevraagd om luchtaanvallen uit te voeren in de strijd tegen ISIS, zo bevestigde de Amerikaanse generaal en opperbevelhebber Martin Dempsey. Op de vraag of de VS moeten ingaan op het Iraakse verzoek, gaf hij alleen indirect antwoord.

''Het is in het belang van onze nationale veiligheid om ISIS te bestrijden waar we ze kunnen vinden'', aldus Dempsey.

Bekijk de beelden:

Strijdkrachten van de Koerdische regio in Irak, de peshmerga, zijn woensdag in de buurt van de stad Kirkuk slaags geraakt met de soennitische jihadisten van de ISIS.

Koerdische bronnen melden dat ISIS-strijders tevergeefs een poging hebben gedaan voet aan de grond te krijgen in Kirkuk, een belangrijk centrum voor de oliewinning en -industrie in Noord-Irak.

Merkel

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de VS een speciale verantwoordelijkheid in Irak nu het land kampt met een opstand.

Kauder zei woensdag tegen de Hannoversche Allgemeine Zeitung dat het aan de VS is om te zorgen voor stabiliteit in Irak. Washington moet volgens hem overwegen opnieuw militair in te grijpen. Gevraagd naar deze uitspraak zei Merkel dat de "speciale verantwoordelijkheid van de VS niet alleen in Irak ligt" en dat de Amerikaanse president Barack Obama de afgelopen dagen al zijn verantwoordelijkheid heeft genomen.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier