Koning Juan Carlos van Spanje heeft de wet ondertekend die zijn abdicatie mogelijk maakt.

Van woensdag op donderdag om middernacht wordt zijn zoon, kroonprins Felipe, automatisch koning. De volgende ochtend wordt Felipe formeel beëdigd.

Regering en parlement zijn eerder officieel akkoord gegaan met de wijziging. Bij het ondertekenen van de wet in het koninklijk paleis in Madrid waren verschillende politici en leden van de koninklijke familie aanwezig, onder wie koningin Sofia, prins Felipe en zijn vrouw en kinderen.

De circa 150 gasten applaudisseerden luid na het zetten van de krabbel. De 46-jarige Felipe wordt donderdag in het parlement beëdigd als koning.

Populair

De koning was populair onder de Spanjaarden vanwege de positieve rol die hij speelde bij de overgang van een militaire dictatuur naar een democratie in de jaren zeventig.

De laatste jaren werd hij echter geplaagd door enkele schandalen. Verwacht wordt dat zijn zoon een ingetogener vorst zal zijn.

De Spaanse koning kondigde begin juni zijn aftreden aan. Na 39 jaar doet hij afstand van de troon. Het is tijd een "nieuwe generatie" het roer te laten overnemen, gaf hij aan.

Bekijk beelden: