Irak vraagt VS om luchtaanvallen

Irak heeft de Verenigde Staten gevraagd luchtaanvallen uit te voeren in de strijd tegen jihadisten. Dit heeft de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, woensdag gezegd.

In Washington wordt overwogen wat de VS gaan ondernemen tegen de soennitische extremisten die afgelopen week Mosul innamen en richting Bagdad zijn getrokken.

De Amerikaanse generaal en opperbevelhebber Martin Dempsey bevestigde woensdag in het parlement dat Irak heeft gevraagd om Amerikaanse luchtsteun. Op de vraag of de VS moeten ingaan op het Iraakse verzoek, gaf hij alleen indirect antwoord.

''Het is in het belang van onze nationale veiligheid om ISIS te bestrijden waar we ze kunnen vinden'', aldus Dempsey.

Bekijk de beelden:

Strijdkrachten van de Koerdische regio in Irak, de peshmerga, zijn woensdag in de buurt van de stad Kirkuk slaags geraakt met de soennitische jihadisten van de ISIS.

Koerdische bronnen melden dat ISIS-strijders tevergeefs een poging hebben gedaan voet aan de grond te krijgen in Kirkuk, een belangrijk centrum voor de oliewinning en -industrie in Noord-Irak.

Merkel

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de VS een speciale verantwoordelijkheid in Irak nu het land kampt met een opstand. Dat zei ze naar aanleiding van uitspraken van haar partijgenoot Volker Kauder.

Kauder zei woensdag tegen de Hannoversche Allgemeine Zeitung dat het aan de VS is om te zorgen voor stabiliteit in Irak. Washington moet volgens hem overwegen opnieuw militair in te grijpen. Gevraagd naar deze uitspraak zei Merkel dat de 'speciale verantwoordelijkheid van de VS niet alleen in Irak ligt' en dat de Amerikaanse president Barack Obama de afgelopen dagen al zijn verantwoordelijkheid heeft genomen.

Teruggetrokken

Afgelopen donderdag namen de peshmerga de stad in, nadat Iraakse regeringstroepen zich hadden teruggetrokken.

De etnisch gemengde stad wordt al lang door de Koerdische regio geclaimd. Een leider van de bevolkingsgroep van Turkmenen in Kirkuk heeft woensdag gedreigd de wapens op te nemen als de Koerden in de stad blijven, meldde nieuwszender al-Jazeera.

In Bagdad deed ondertussen premier Nuri al-Maliki een dringende oproep tot eenheid onder de Irakí's.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie