Poetin en Porosjenko overleggen over bestand Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko hebben dinsdagavond laat gesproken over een mogelijk staakt-het-vuren in het zuidoosten van Oekraïne. 

Ook de dood van twee Russische journalisten kwam in het telefoongesprek aan de orde, maakte het Kremlin bekend.

Poetin heeft volgens Moskou zijn bezorgdheid over de dood van de twee journalisten overgebracht. De twee kwamen om tijdens beschietingen bij de stad Loehansk.

Pro-Russische opstandelingen die zich willen afscheiden van Oekraïne zijn daar in gevechten verwikkeld met regeringstroepen.

Porosjenko heeft volgens het Kremlin zijn medeleven betuigd en Poetin verzekerd dat er een onderzoek komt. Ook worden maatregelen genomen om journalisten in het gebied te beschermen.

VN

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is voor het eerst met een verklaring gekomen over de crisis in Oekraïne. De verdeelde raad heeft zijn medeleven uitgesproken met de familie van de overleden journalisten.

De korte persverklaring kwam enkele uren na de dood van twee Russische journalisten in Oekraïne. Ook memoreerden de leden van de raad de dood van een Italiaanse fotojournalist en zijn Russische tolk, eind mei. 

De Veiligheidsraad roept op tot een grondig onderzoek naar al het geweld tegen de media. Vitali Tsjoerkin, de Russische VN-ambassadeur en de voorzitter van de Veiligheidsraad, las het statement voor. Hij uitte zijn zorgen over meldingen dat journalisten worden vastgezet en lastiggevallen. Rusland nam het initiatief tot de verklaring. 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie