Clinton waarschuwt tegen samenwerking Iran in Irak

Hillary Clinton waarschuwt tegen een eventuele samenwerking met Iran in de strijd tegen jihadisten in Irak.

Tijdens een interview met CNN zei de voormalig minister van Buitenlandse Zaken dat de Verenigde Staten (VS) eerst een beter idee moeten hebben waar het land aan begint met een dergelijke samenwerking.

Washington zou in gesprek met Teheran zijn om te kijken wat beide landen kunnen doen tegen de onrust in Irak veroorzaakt door soennitische ISIS-extremisten. 

De VS zou er vooral op aandringen dat Iran zijn invloed bij de Iraakse leiders gebruikt om de belangen van alle bevolkingsgroepen te dienen en niet alleen die van de sjiitische meerderheid.

Maandag liet het Witte Huis weten dat eventuele gesprekken met Iran niet over militaire acties of de coördinatie daarvan gaan.

Syrië

Tijdens het gesprek keek Clinton terug op haar onenigheid als minister met president Barack Obama over het Amerikaanse beleid in Syrië. Clinton wilde destijds de Syrische rebellen bewapenen, maar kon Obama daar niet van overtuigen.

Ze stelt dat het achteraf moeilijk te zeggen is of een bewapening de opkomst van ISIS zou hebben voorkomen. "Het is nog te vroeg om te zeggen dat het beleid in Syrië een mislukking is geweest", aldus Clinton.

De afgelopen maanden heeft de voormalig first lady vaker standpunten geuit die afweken van die van Obama, zoals over het Iraanse nucleair programma en over de omgang met Rusland.

Het interview met CNN was bedoeld ter promotie van Clintons nieuwe boek getiteld Hard Choices. Clinton geldt als mogelijke kandidate voor de presidentsverkiezingen in de VS in 2016.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie