In het noordwesten Pakistan zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen sinds zondag luchtaanvallen begonnen door het leger. 

Zeker 62.000 mensen zijn hun huizen in de regio Noord-Waziristan ontvlucht.

De meesten zijn naar een naburige provincie getrokken. Bijna de helft van de vluchtelingen zijn kinderen, stellen de autoriteiten. Twee vluchtelingenkampen die zijn opgezet zijn nog bijna leeg, omdat de meeste mensen door familie worden opgevangen.

Los van de vluchtelingen die bekend zijn bij de autoriteiten, zouden er nog duizenden andere vluchtelingen de grens met Afghanistan zijn overgestoken.

Terroristen

Het Pakistaanse leger heeft zondag circa tachtig vermoedelijke opstandelingen gedood bij de luchtaanvallen. Die waren gericht op Pakistaanse en buitenlandse terroristen die achter de aanslag op de internationale luchthaven van Karachi zaten. De aanval van een week geleden eiste 38 levens.

De luchtaanvallen werden uitgevoerd in Noord-Waziristan langs de grens met Afghanistan. Hier houden veel extremistische moslimstrijders van de Taliban en al-Qaeda zich schuil. Ze willen de Pakistaanse regering omver werpen en een streng-islamitische staat stichten.

Dinsdag kwamen volgens het leger zeker 25 militanten om door bombardementen. Gevechtsvliegtuigen bestookten onder meer een bommenfabriek in Noord-Waziristan. Het Pakistaanse leger heeft een groot offensief aangekondigd in de regio.