Onderzoekers van de Verenigde Naties vrezen dat de Syrische burgeroorlog en de gevechten in Irak zullen uitbreiden naar andere landen.

''Een regionale oorlog in het Midden-Oosten komt steeds dichterbij", waarschuwt Paulo Sergio Pinheiro, het hoofd van de onafhankelijke Syrische onderzoekscommissie.

Het grootste gevaar zijn momenteel extremistische terroristische groeperingen zoals de Islamitische Staat van Irak en al-Sham (ISIS). Die gebruikt in zowel Irak als Syrië ''het meest brute geweld'' tegen leden van andere religieuze groepen, staat in het onderzoeksrapport.

De soennitische opstand in Irak neemt onder aanvoering van ISIS ernstige vormen aan. De militanten hebben enkele grote steden ingenomen en rukken op naar Bagdad. 

De partij van Nouri al-Maliki won onlangs de parlementsverkiezingen. Meerdere Amerikaanse politici dringen er bij Al-Maliki op aan serieuze stappen te ondernemen om de opmars van ISIS en andere extremistische strijdgroepen een halt toe te roepen.

Grenspost

Gewapende mannen hebben dinsdag een grensovergang tussen Irak en Syrië overgenomen. Deze vermeende Syrische rebellen staken de grens over en hebben spullen en voertuigen van de post in de provincie Anbar in beslag genomen, lieten politiebronnen weten.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er aan de Syrische kant van de grens confrontaties geweest tussen Syrische opstandelingen en leden van ISIS. 

Consulaat

Turkije sluit zijn consulaat in de Zuid-Iraakse stad Basra wegens de toenemende onveiligheid daar. Dat twitterde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken dinsdag.

De achttien medewerkers, onder wie de consulaat-generaal, zullen via Koeweit naar Turkije reizen. Ankara heeft geen plannen om het ambassadepersoneel in Bagdad te evacueren.

Afgelopen zondag werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een aanzienlijk deel van zijn ambassadepersoneel uit Bagdad terugtrekt als gevolg van de opmars van ISIS. 

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier