In drie verschillende Amerikaanse staten staan de komende 24 uur executies gepland. Het worden de eerste uitgevoerde doodstraffen sinds de uit de hand gelopen executie zeven weken eerder in Oklahoma.

Daar stierf de terdoodveroordeelde Clayton Lockett niet door de dodelijke injectie, maar doordat een ader knapte en hij schuimbekkend aan een hartaanval bezweek.

Ook in Florida, Georgia en Missouri worden de executies uitgevoerd met een dodelijke injectie.

Of het nu opnieuw tot dramatische taferelen leidt, is moeilijk te voorspellen. De leverancier van het dodelijke goedje weigert namelijk openheid te geven over de herkomst van de ingrediënten van het executiemiddel.

Het bedrijf vreest dat het bekendmaken hiervan mogelijk leidt tot verdere exportverboden van Europese bedrijven. Eerder weigerden Europese ondernemingen bestanddelen te leveren die in de Verenigde Staten voor dodelijke injecties kunnen worden gebruikt.

Gruwelijke dood

Sinds eind april zijn negen geplande executies uitgesteld na de gruwelijke dood van Lockett.

Doodstrafdeskundige Deborah Denno van de Universiteit van Fordham verwacht dat de doodstraffen die nu voltrokken worden zeer nauwkeurig zullen worden uitgevoerd. "Na de executie van Clayton Lockett zit iedereen er met zijn neus bovenop", aldus Denno.

Twee van de terdoodveroordeelden zijn veroordeeld voor moord. De derde is schuldig bevonden aan verkrachting en moord.