Het risico dat vlees van zieke dieren ongemerkt de supermarkt bereikt, is toegenomen door nieuwe Europese regelgeving voor controles. 

Daarvoor waarschuwen Britse inspecteurs, meldt de BBC dinsdag.

Slachters mogen door de nieuwe regels varkenskarkassen niet meer opensnijden om het vlees te controleren op onder meer gezwellen of bedorven stukken. Dat moet de verspreiding van schadelijke bacteriën voorkomen.

De Europese werkgemeenschap voor voedselinspecteurs en consumentenbescherming (EWFC) zegt dat de kans daardoor groot is dat bijvoorbeeld gezwellen in de rompen niet worden gezien en dus ook niet weggesneden.

"Afgelopen jaar zijn we tenminste 37.000 varkens tegengekomen met abcessen of tbc in hun lymfen. Deze zullen er nu niet meer worden uitgehaald", aldus een inspecteur van de EWFC. "Het is namelijk onmogelijk deze abcessen te zien als de lymfen niet worden opengesneden."

Eén manier

De nieuwe regel is ingevoerd door de Europese Unie en gebaseerd op onderzoek van de Europese Voedselveiligheid autoriteit (FSA). De FSA meent dat het beter is om één manier van visuele controle te hanteren om kruisbesmetting te verminderen.

Het zomaar opensnijden van het vlees kan bijvoorbeeld de e. coli-bacterie doen verspreiden. En het zijn juist dergelijke bacteriën die de EU ernstige zorgen baart.