Verenigde Staten sturen militairen naar Irak

De Verenigde Staten sturen militairen naar Irak om daar Amerikaanse burgers en bezittingen te beschermen.

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag (plaatselijke tijd) verklaard tegenover het Congres. Het gaat om maximaal 275 militairen.

De militairen hebben ook gevechtsuitrusting bij zich, aldus Obama. De eenheden worden ingezet om onder meer de ambassade van de VS in Bagdad te beschermen tegen moslimextremisten van de militante groepering ISIS.

Eerder stuurde de Amerikanen al extra marineschepen naar de Perzische Golf. Het vliegdekschip USS George H.W. Bush en de USS Mesa Verde, dat gespecialiseerd is in amfibische oorlogsvoering, waren al in de regio, maar zijn nu dichter bij Iraaks grondgebied gebracht. De Mesa Verde heeft 550 mariniers aan boord.

Iran

De Amerikaanse regering heeft maandag verder beklemtoond dat de VS niet militair gaan samenwerken met Iran in de strijd tegen jihadisten in Irak. Het Witte Huis zegt in een verklaring dat eventuele gesprekken met Iran niet over militaire acties of de coördinatie daarvan gaan.

Washington zou er in een gesprek met Iran op aandringen dat Iran zijn invloed bij de Iraakse leiders gebruikt om de belangen van alle bevolkingsgroepen te dienen en niet alleen die van de sjiitische meerderheid.

Door de opmars van ISIS, staan Washington en Teheran aan dezelfde kant in een conflict dat Irak als eenheidsstaat bedreigt. Washington en Teheran zijn al 35 jaar tegenstanders van elkaar en hebben geen diplomatieke betrekkingen.

Bekijk de beelden:

Al-Qaeda

De sjiitische regering van premier Nuri al-Maliki in Irak marginaliseert al jaren de soennitische minderheid die in het noorden en noordwesten haar basis heeft. Daar zijn soennitische ISIS-extremisten, voortgekomen uit al-Qaeda, in opmars.

De Iraakse strijdkrachten leken niet gemotiveerd of niet bij machte veel uit te richten en namen bijvoorbeeld in de tweede stad van het land, Mosul, vorige week de benen.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie