VS sluit militaire samenwerking Iran tegen jihadisten uit

De Amerikaanse regering heeft maandag beklemtoond dat de Verenigde Staten niet militair gaan samenwerken met Iran in de strijd tegen jihadisten in Irak. 

Het Witte Huis zegt in een verklaring dat eventuele gesprekken met Iran niet over militaire acties of de coördinatie daarvan gaan.

De VS denken overigens beslist niet aan grondtroepen voor dergelijke acties, beklemtoonde het Witte Huis. President Barack Obama zou vooral bekijken wat er vanuit de lucht tegen de jihadisten kan worden ondernomen.

Washington zou er in een gesprek met Iran op aandringen dat Iran zijn invloed bij de Iraakse leiders gebruikt om de belangen van alle bevolkingsgroepen te dienen en niet alleen die van de sjiitische meerderheid.

Door de opmars van soennitische extremisten afgelopen week in het noorden van Irak, staan Washington en Teheran aan dezelfde kant in een conflict dat Irak als eenheidsstaat bedreigt. Washington en Teheran zijn al 35 jaar tegenstanders van elkaar en hebben geen diplomatieke betrekkingen.

Bekijk de beelden:

Irak

De sjiitische regering van premier Nuri al-Maliki in Irak marginaliseert al jaren de soennitische minderheid die in het noorden en noordwesten haar basis heeft. Daar zijn soennitische ISIS-extremisten, voortgekomen uit al-Qaeda, in opmars.

De Iraakse strijdkrachten leken niet gemotiveerd of niet bij machte veel uit te richten en namen bijvoorbeeld in de tweede stad van het land, Mosul, vorige week de benen.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie