Egypte laat journalist al-Jazeera vrij

Om gezondheidsredenen wordt een in Egypte gevangengezette journalist die in hongerstaking was, vrijgelaten. Justitie heeft maandag bepaald dat Abdullah al-Shamy, die voor nieuwszender al-Jazeera werkt, vrijkomt.

Hij zit al sinds augustus vast zonder dat er een aanklacht tegen hem is geformuleerd. Hij is 130 dagen in hongerstaking.

Al-Shamy is een van de journalisten van al-Jazeera die in Egypte zijn opgesloten, omdat ze ervan worden verdacht de Moslimbroederschap van dienst te zijn geweest.

Onder de vele journalisten die worden vervolgd in het kader van het onderdrukken van de broederschap is ook een Nederlandse journaliste die in Caïro woonde, Rena Netjes. Zij wist met hulp van de Nederlandse ambassade uit Egypte te ontkomen.

Proces

Justitie voert sinds 20 februari een proces tegen twintig journalisten. Negen van hen zijn aangehouden. Al-Jazeera eist de vrijlating van de andere drie in december gearresteerde medewerkers: de Australiër Peter Greste, de Egyptisch-Canadese Mohamed Fahmy en de Egyptische Baher Mohamed.

De rechtbank heeft maandag bekendgemaakt 23 juni uitspraak te willen doen. Tegen de beklaagden zijn zeer lange celstraffen geëist. Een aantal is van lidmaatschap van de broederschap beschuldigd. Nadat generaal Abdel Fattah al-Sisi in juli de macht had gegrepen, werd de Moslimbroederschap bestempeld als terroristische organisatie.

Lees meer over:
Tip de redactie