De Nederlandse journaliste Rena Netjes en negentien anderen krijgen in het zogenoemde al-Jazeeraproces op 23 juni te horen of ze worden veroordeeld. 

Dat bepaalde de rechtbank in Caïro maandag.

Samen met de andere journalisten wordt Netjes beschuldigd van de verspreiding van valse informatie en van het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap. 

Tegen de Nederlandse en drie andere buitenlandse journalisten is vijftien jaar cel geëist. Tegen de zestien Egyptenaren werd tien jaar meer geëist. Van de buitenlandse journalisten zit alleen de Australiër Peter Greste in de Egyptische gevangenis.

Netjes wist tijdig uit Egypte te ontkomen en woont het proces niet bij.

Aangeslagen

Hoewel ze niet in de cel zit, was Netjes aangeslagen door de zware strafeis. "Ze hebben geen stukje bewijs gepresenteerd", zei de Nederlandse begin deze maand. "Ik zou voor al-Jazeera werken, maar dat is helemaal niet zo. Ze zeggen dat ze videomateriaal in beslag hebben genomen, maar ik kan niet eens monteren'', vertelde Netjes. Van de twintig beklaagden werkten er volgens haar maar zeven echt voor de zender.

Drie medewerkers van de Engelstalige tak van al-Jazeera, de Australiër Greste, Mohamed Fahmy en Baher Mohamed, zitten al sinds december in de gevangenis. Ze zouden op 30 juni op het Tahrirplein tijdens een betoging tegen de inmiddels afgezette president Mohamed Mursi "selectief gefilmd" hebben. Maar volgens hun werkgever waren ze toen niet eens in het land.

Martelen

De advocaat van vier van de verdachten beschuldigde maandag de Egyptische autoriteiten ervan zijn cliënten te martelen. Hij eiste dat ze forensisch worden onderzocht, meldde de Egyptische krant al-Ahram.