Rusland heeft de levering van gas aan Oekraïne stopgezet. 

Dat hebben het Russische staatsgasbedrijf Gazprom en de Oekraïense minister van Energie Joeri Prodan maandag laten weten. De landen zijn het niet eens geworden over de prijs van het Russische gas en de afbetaling van de schuld.

Eerder maakte Gazprom al bekend dat het overleg over de gaslevering in de nacht van zondag op maandag niets heeft opgeleverd.

Oekraïne moest, zo stelde Gazprom, het gas vanaf nu vooruitbetalen, omdat het land het laatste deel van zijn gasschuld niet voor de deadline heeft betaald.

In een reactie laat het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz weten dat het tot in december in de energiebehoefte kan voorzien.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek beschuldigde Rusland ervan dat het Kiev komende winter in de problemen wil brengen. ''Maar het gaat niet om gas. Het is een Russisch plan om Oekraïne te vernietigen",' aldus Jatsenjoek.

Doorvoer

Rusland dreigde al de gaskraan dicht te draaien als Oekraïne voor maandagochtend 8.00 uur niet de helft van de openstaande gasrekening van 4 miljard dollar zou hebben betaald. Oekraïne is het belangrijkste doorvoerland voor gas naar Europa.

Rusland heeft de EU gewaarschuwd voor mogelijke verstoringen van de gasvoorziening via Oekraïne. Het kan tot tekorten leiden voor andere Europese landen als Oekraïne gas dat het moet doorvoeren, voor eigen gebruik aanwendt.

Rusland en Oekraïne ruziën weer over de gasleveringen sinds in Kiev een pro-westerse regering zit. Gazprom schrapte de korting die Oekraïne kreeg, waarna de gasrekening daar sterk opliep.

De gesprekken zondag, onder leiding van eurocommissaris Günther Oettinger, waren een laatste poging om een akkoord te bereiken voor het aflopen van de deadline.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne