Landen met kernwapens moderniseren hun arsenaal en lijken vastbesloten een behoorlijk deel van hun wapens voorlopig vast te houden.

Dat schrijft het Internationale Vredesonderzoeksinstituut in Stockholm (SIPRI) in een maandag gepubliceerd rapport.

Het aantal kernwapens in de wereld neemt wel af, maar dat proces gaat veel langzamer dan 10 jaar geleden. ''Landen met nucleaire wapens hebben weinig actie ondernomen die zou wijzen op hun bereidheid tot complete ontmanteling van hun kernwapenarsenaal'', aldus SIPRI.

Volgens het rapport waren er begin dit jaar 16.300 kernkoppen, waarvan 4000 operationeel, in het bezit van de negen nucleaire mogendheden. Begin 2013 waren er nog zo'n 17.000 kernkoppen.

De Verenigde Staten en Rusland hebben samen 93 procent van alle kernwapens in handen. Zij bereikten in 2011 een akkoord over het terugdringen van hun kernwapenarsenaal. Het akkoord is volgens SIPRI de voornaamste oorzaak van de daling van het aantal kernwapens wereldwijd. De twee landen hebben echter plannen voor het moderniseren van onder meer kernkoppen en productiefaciliteiten.

Naast de VS en Rusland hebben het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, Pakistan, India, Israël en Noord-Korea kernwapens in hun bezit.