Gasoverleg tussen Oekraïne en Rusland in de nacht van zondag op maandag heeft niets opgeleverd. Oekraïne moet vanaf nu gas vooruitbetalen, omdat het land het laatste deel van zijn gasschuld niet voor de deadline heeft betaald.

Dat heeft het Russische staatsgasbedrijf Gazprom maandag bekendgemaakt. De landen zijn het niet eens geworden over de prijs van het Russische gas en de afbetaling van de schuld.

Een bron bij Gazprom liet weten dat de gastoevoer aan Oekraïne is beperkt, vanaf het moment dat de deadline verstreek.

Het Russische gasbedrijf liet weten dat het wel de afgesproken hoeveelheden gas blijft leveren die het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz moet doorvoeren aan andere Europese landen.

Doorvoerland

Rusland dreigde al de gaskraan dicht te draaien als Oekraïne voor maandagochtend 8.00 uur niet de helft van de openstaande gasrekening van 4 miljard dollar zou hebben betaald. Oekraïne is het belangrijkste doorvoerland voor gas naar Europa.

Rusland heeft de EU gewaarschuwd voor mogelijke verstoringen van de gasvoorziening via Oekraïne. Het kan tot tekorten leiden voor andere Europese landen als Oekraïne gas dat het moet doorvoeren, voor eigen gebruik aanwendt.

Rusland en Oekraïne ruziën weer over de gasleveringen sinds in Kiev een pro-westerse regering zit. Gazprom schrapte de korting die Oekraïne kreeg, waarna de gasrekening daar sterk opliep.

De gesprekken zondag, onder leiding van eurocommissaris Günther Oettinger, waren een laatste poging om een akkoord te bereiken voor het aflopen van de deadline.

Grens

Vanwege de onrust in Oost-Oekraïne sluit het land de grens met Rusland hermetisch af. Militairen en grenswachten hebben al 250 kilometer grens onder controle.

''In een aantal dagen hebben we de volledige oostelijke grens gesloten'', zei de Oekraïense minister Michail Koval van Defensie zondag. Dat meldt persbureau RIA Novosti.

Oekraïne beschuldigde Rusland er eerder van dat het toestaat dat militaire voertuigen de grens over worden gebracht. Ooggetuigen zeiden donderdag in Oost-Oekraïne drie tanks te hebben gezien. De voertuigen worden gebruikt door pro-Russische separatisten.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne