Zeker 48 mensen zijn omgekomen door een aanval van militanten op onder meer hotels in de Keniaanse kustplaats Mpeketoni aanvielen.

Dat heeft het Keniaanse Rode Kruis bekendgemaakt, aldus de BBC

De aanval begon zondagavond, toen inwoners naar het WK voetbal keken.

De aanvallers zouden een busje hebben gekaapt en dat hebben gebruikt om op meerdere plekken toe te slaan. Ze zouden lukraak op mensen hebben geschoten. De vuurgevechten duurden uren en de aanvallers staken hotels in brand.

Bossen

Volgens de Keniaanse krant Standard gooiden de aanvallers explosieven in het plaatselijke politiebureau voordat ze naar binnen gingen en wapens meenamen. Inwoners van Mpeketoni zouden de bossen in zijn gevlucht.

De Somalische terreurgroep al-Shabaab heeft de aanslag inmiddels opgeëist. Al-Shabaab dat de Keniaanse regering achter moorden op islamitische geestelijken zit. De regering in Nairobi ontkent dat.

De terreurorganisatie dreigt haar acties te "verdubbelen" als de Keniaanse troepen in Somalië blijven.

Toerisme

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk adviseren landgenoten weg te blijven van de Keniaanse kust. Uit voorzorg heeft Londen het Britse consulaat gesloten in de nabijgelegen havenstad Mombasa.

Mpeketoni, waar vooral christenen wonen, ligt in het district Lamu aan de oostkust van Kenia, niet ver van het toeristische eiland Lamu. De Oude stad op het eiland staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en geldt als het oudste en best bewaarde voorbeeld van een Swahili-nederzetting in Oost-Afrika.

De terreuraanslag is de zwaarste in Kenia sinds de aanval op het winkelcentrum Westgate in Nairobi. Daarbij kwamen in september vorig jaar zeker 67 mensen om het leven.

Bekijk de locatie van de aanslag op de kaart:


Grotere kaart weergeven