'Meer dan honderd doden bij strijd in Oekraïne'

In het weekeinde zijn in Oekraïne meer dan honderd doden gevallen alleen al bij de strijd om een plaatsje ten noorden van het rebellenbolwerk Loehansk, Sjchastja. 

Onder de doden zijn burgerslachtoffers meldden de pro-Russische separatisten die in het oosten van het land tegen Oekraïense regeringstroepen vechten, vooral in de streek van Loehansk.

Die is door de separatisten tot 'Volksrepubliek Loehansk' uitgeroepen.

Het plaatsje is zaterdag door Oekraïense eenheden veroverd. De Oekraïense strijdkrachten zijn bezig Loehansk te heroveren dat 650 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kiev ligt. Rusland steunt de separatisten met wapens en huurlingen volgens de regering in Kiev.

Belediging

Rusland is woedend op de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrej Desjtsjitsa, omdat die president Vladimir Poetin heeft beledigd tijdens een protest zaterdag bij de Russische ambassade in Kiev. Desjtsjitsa zou Poetin ''stomkop'' hebben genoemd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei zondag dat zijn Oekraïense ambtgenoot de fatsoensnormen heeft overtreden.

Desjtsjitsa was zaterdag naar Oekraïense betogers gelopen die bij de Russische ambassade betoogden. De actievoerders gooiden eieren, groene verf en vuurwerk naar het gebouw. De minister sprak beledigende woorden aan het adres van Poetin, maar voorkwam dat de protesten verder uit de hand liepen.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie