In de Iraakse hoofdstad en het zuiden van het land hebben duizenden voornamelijk sjiitische burgers zich aangemeld bij het leger om te vechten tegen de soennitische jihadisten in het noorden.

Zij geven hiermee gehoor aan een eerdere oproep van de sjiitische geestelijke Abdul-Mahdi al-Karbalaie, die de bevolking maande het land te verdedigen tegen strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS).

"Als God het wil, zullen we overwinnen", aldus vrijwilliger Ali Saleh Aziz. "Wij laten ons niet uit het veld slaan door ISIS of wat voor terroristen dan ook."

Veel aanmelders gaven aan hun geloof en sjiitische heiligdommen in het land te willen verdedigen.

De opmars van ISIS is inmiddels voelbaar in de Iraakse hoofdstad. Voedsel- en brandstofprijzen zijn door transportproblemen enorm gestegen.

Controles

Militairen gaan van deur tot deur op zoek naar rebellen en wapens. Er is minder verkeer op straat en bij controleposten van de politie en krijgsmacht worden voertuigen extra streng gecontroleerd.

"Wij waren niet voorbereid op deze plotselinge prijsstijgingen", zei regeringsmedewerker Yasser Abbas. "Ik weet niet hoe de arme burgers van Bagdad het de komende dagen overleven. God zij met hen."

Vliegdekschip

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel heeft zaterdag een vliegdekschip naar de Perzische Golf gestuurd als reactie op de opmars van ISIS in Irak.

Het schip, de USS George H.W. Bush, wordt tijdens zijn tocht van de Arabische Zee naar de Perzische Golf vergezeld door een kruiser en een torpedobootjager die geleide raketten kunnen afvuren die Irak kunnen bereiken.

Ondertussen beraamt de Amerikaanse president Barack Obama zich op het al dan niet sturen van militaire steun naar Irak. Volgens Hagels perswoordvoerder John Kirby geeft de stationering van het schip de president meer flexibiliteit voor het geval militaire acties worden ondernomen.

Hussein

De extremisten van de ISIS krijgen in het noordwesten van Irak onder meer steun van ex-militairen van de dictatuur van Saddam Hussein (1937-2006).

Volgens de BBC heeft een militie van een voormalig rechterhand van Saddam, Izzat Ibrahim al-Douri, afgelopen week geholpen de stad Mosul in te nemen.

Deze zogenoemde Naqshbandi-militie draagt volgens waarnemers inderdaad bij aan de opmars van ISIS, ook al heeft een lid van de groep aan de BBC laten weten dat zij de ISIL-strijders als barbaren beschouwen

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier