Oekraïne zweert wraak voor neerhalen vliegtuig

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft beloofd de separatisten die vrijdagnacht een militair transportvliegtuig neerhaalden te straffen.

Bij het incident kwamen alle 49 inzittenden om het leven. Porosjenko verklaarde zondag tot nationale dag van rouw.

Porosjenko staat niet alleen in zijn veroordeling van de aanval. Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, het Witte Huis en verschillende Europese staatshoofden keurden de beschieting af.

Meerdere analisten verwachten dat de actie tot nieuwe sancties tegen de rebellen en Rusland kan leiden.

Afweergeschut

Het vliegtuig, een II-76, werd neergehaald toen het een vliegveld in de oostelijke stad Loehansk naderde. Er waren negen bemanningsleden en veertig militairen aan boord.

De rebellen zouden het vliegtuig met luchtafweergeschut en zware machinegeweren hebben neergehaald. Het ministerie van defensie heeft zijn medeleven met de familieleden van de slachtoffers uitgesproken.

Ultimatum

Een woordvoerder van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk, Aleksej Toporov, zei dat het vliegtuig is neergehaald omdat de Oekraïense 'bezetters' hadden geweigerd gehoor te geven aan een ultimatum om de luchthaven van Loehansk te verlaten.

Het is voor de krijgsmacht het dodelijkste incident sinds het uitbreken van de onrust in het oosten van het land. Eind mei kwamen twaalf militairen, onder wie een generaal, om toen rebellen in de buurt van Slovjansk een legerhelikopter neerhaalden.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie