Matteo Orfini is zaterdag gekozen tot nieuwe voorzitter van de Democratische Partij (PD) van Italië, die bij de Europese verkiezingen in mei met 40,8 procent van de stemmen de grootste partij werd. 

Orfini behoort tot de linkervleugel van de partij en was ooit een naaste medewerker van Massimo D'Alema, de eerste premier van Italië afkomstig uit de gelederen van de Italiaanse Communistische Partij (PCI).

Premier Matteo Renzi had Orfini voorgedragen. Renzi behoort tot de rechtervleugel van de PD van ex-communisten en progressieve katholieken. Met de voordracht van Orfini (39) hoopte Renzi de vleugels van de partij meer samen te binden.

De uitslag van de PD bij de Europese verkiezingen is de beste uitslag voor een partij bij landelijke verkiezingen in Italië sinds 1958. In dat jaar kreeg de Democrazia Cristiana onder leiding van Amintore Fanfani 42,4 procent bij de parlementsverkiezingen.

Deze triomf betekent volgens Renzi dat de partij haar verantwoordelijkheid moet nemen om Italië te veranderen. In zijn toespraak legde de premier een lange lijst beoogde hervormingen voor van onder meer openbaar bestuur, economie, infrastructuur, justitie, onderwijs en kiesrecht.