De telefoons, een verzekeringspasje en een digitale camera van de in Panama vermiste Kris Kremers en Lisanne Froon zijn gevonden.

De spullen lagen in een rivier op zo'n acht uur lopen van de stad Boquete. Dat heeft de woordvoerster van de familie van de vrouwen zaterdag gemeld.

Volgens de Panamese krant La Prensa zaten de spullen in een rugzak in de rivier Culebra. Het blad meldde dat ook onderkleding, 83 dollar en het paspoort van Lisanne Froon in de rugzak zijn gevonden.

Lisanne Froon en Kris Kremers verdwenen 1 april spoorloos in Boquete. De vondst van de spullen is het eerste aanknopingspunt sinds hun verdwijning.

Indiaan

De rugzak is woensdag gevonden door een indianenvrouw die met haar man op een afgelegen plek rijst verbouwde. Het stel informeerde zijn stam, Dit heeft de Panamese officier van justitie die het onderzoek in de verdwijningszaak leidt, Betzaida Pitta, bekendgemaakt.

De inheemse gemeenschap besloot daarop een boodschapper te sturen naar de plaats Boquete om de autoriteiten in te lichten. De vrouw moest door onherbergzaam gebied lopen met dichte vegetatie, waar vier giftige slangensoorten voorkomen.

Daarna duurde het enige tijd voordat bevestigd kon worden dat het inderdaad om de spullen van de vermiste Nederlandse vrouwen ging. Door slechte weersomstandigheden was er een tijdje geen contact mogelijk met het onderzoeksteam.

De families van de vrouwen hebben laten weten dat de spanning voor hen groot is ''door deze nieuwe wending''. Ze hebben nog niet besloten of ze opnieuw afreizen naar Panama vanwege de vondst.

Uitkammen

De autoriteiten willen het gebied rond de vindplaats van de spullen gaan uitkammen, aldus Pitta.  Daarvoor moet nog worden overlegd met experts omdat het terrein ''zeer moeilijk toegankelijk'' is.

Een andere moeilijkheid is dat de rugzak waarschijnlijk niet op de vindplaats is achtergelaten door iemand. Er zijn sporen die erop wijzen dat de rugzak door de rivier is meegevoerd.

Beloning

De verdwijningszaak houdt de gemoederen in Nederland flink bezig. De ouders van de vrouwen hebben een beloning uitgeloofd voor een tip die ertoe leidt dat de twee levend worden teruggevonden. De Panamese autoriteiten hebben veel tips binnengekregen, maar geen daarvan bleek bruikbaar.

Een Nederlands team met speurhonden reisde eind mei af naar Boquete om mee te helpen met zoeken in het onherbergzame gebied bij Boquete. Dat leverde niets op.

Ook zijn er verschillende acties op touw gezet in Nederland om de aandacht op de vermissingszaak vast te houden, zoals een benefietactie en een flyeractie voor reizigers naar Panama en Costa Rica.

Vijf dingen die we weten over de vermiste vrouwen in Panama | Boquete is een relatief veilig oord