Bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zaterdag in Afghanistan zijn circa 150 aanslagen en andere geweldsincidenten geweest.

Daarbij zijn zeker 46 burgers en militairen omgekomen.Tientallen andere burgers zijn gewond geraakt. Ook zijn er negentien strijders van de Taliban gedood.

Dat hebben de autoriteiten gezegd na het sluiten van de stembureaus, aldus de BBC. De tweede ronde ging tussen oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani, een econoom die bij de Wereldbank heeft gewerkt. Zij haalden de meeste stemmen in de eerste verkiezingsronde begin april.

De autoriteiten zetten voor het vervoer van de stembureaus grote aantallen ezels in, omdat een aantal dorpen zeer moeilijk bereikbaar is. Bij veel stembureaus in de hoofdstad Kabul en in andere steden stonden lange rijen Afghanen te wachten.

Te weinig biljetten

Volgens de kiescommissie hebben ruim 7 miljoen van de 12 miljoen stemgerechtigden een stem uitgebracht. In 333 van de ruim 6.000 stembureaus waren te weinig stembiljetten. De kiescommissie moest daarom nieuwe voorraden aanleveren. Verder bleven bijna tweehonderd stembureaus uit veiligheidsoverwegingen dicht.

Naar verwachting komt de uitslag van de verkiezingen in juli. De huidige president Hamid Karzai kon niet worden herkozen na een zittingsperiode van twaalf jaar.

'Verkiezingen leven echt in Afghanistan' | Karzai laat gemengde erfenis achter