Iraakse troepen vechten vanuit Samarra tegen opmars ISIS

Samarra, een historische stad circa honderd kilometer ten noorden van Bagdad, wordt het hoofdkwartier van de Iraakse strijdkrachten in de strijd tegen de ISIS, de soennitische extremisten die door de streek trekken.

Dit heeft de sjiitische Iraakse premier Nuri al-Maliki zaterdag aangekondigd. Hij zei dat in Samarra de strijd wordt geleid ''waarmee de door terroristen bezette gebieden worden heroverd''.

Samarra ligt centraal in een soennitisch deel van Irak die ook de Soennitische Driehoek wordt genoemd. In de stad staat ook een gerestaureerd sjiitisch heiligdom, de moskee van al-Askariya. Het bouwwerk uit 944 werd begin 2006 grotendeels verwoest door terroristen.

In de stad Tikrit, circa vijftig kilometer ten noorden van Samarra, zou ''een verzameling terroristen'' gebombardeerd en uitgeschakeld zijn door de luchtmacht. Dat meldt de Iraakse staatstelevisie. Volgens berichten op Twitter is ook de waterleiding getroffen en zit de stad zonder drinkwater.

Bij de luchtaanval op Tikrit zouden meer dan vijftig mensen zijn gedood, onder wie een zoon van Izzat Ibrahim al-Douri, de nog steeds voortvluchtige rechterhand van de oud-dictator Saddam Hussein.

Aanvalsroute

De strijdkrachten van de autonome Koerdische regio in Irak hebben samen met stammenstrijders volgens activisten in de regio zaterdag een grensovergang bezet die op de aanvalsroute ligt van de extremisten van de ISIS.

Voor de opmars van afgelopen week was de ISIS vooral present in het noordoosten van Syrië. Daarvandaan is een opmars begonnen, die naar het Iraakse Mosul leidde en verdergaat naar het zuiden, richting Bagdad. Mosul ligt ongeveer driehonderd kilometer boven Samarra waar de Iraakse troepen hun hoofdkwartier willen plaatsen.

Als de berichten via internet kloppen, is de belangrijke weg van Syrië naar Mosul afgesneden bij de grensovergang van al-Jarubiya, honderd kilometer ten noordwesten van Mosul. Het zou ook betekenen dat de geoefende Koerdische strijders zich met militaire acties tegen de ISIS hebben gekeerd.

Vluchtelingen

Door het geweld in het noorden van Irak zijn circa één miljoen mensen op de vlucht geslagen. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties zaterdag laten weten. De volkerenorganisatie rept van een ''humanitaire ramp''.

Grote groepen burgers zijn in de afgelopen dagen naar het Koerdische deel van Irak gevlucht vanuit de provincie Nineveh. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr ziet zich genoodzaakt de hulpverlening in de regio uit te breiden. Hulpverleners hebben in het Koerdische deel van Irak al volop werk aan de opvang van vluchtelingen uit Syrië en uit de provincie al-Anbar in het westen van Irak.

Nikolaj Mladenov, de VN-gezant voor Irak, waarschuwde dat Irak door de strijd uiteen kan vallen. Hij zei dat het van groot belang is dat de bestuurders van het Koerdisch deel van Irak en de regering nauw gaan samenwerken om een eind te maken aan de crisis in het land.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie