De inkomsten van het chique Beverly Hills Hotel in Los Angeles is de afgelopen maand "aanmerkelijk teruggelopen" sinds de boycot door homogroeperingen en beroemdheden. 

Het effect van de ban op de hotelketen van de sultan van Brunei heeft duidelijk effect gehad. Dat melden Amerikaanse media zaterdag.

Op initiatief van een aantal gezaghebbende homoseksuele sterren, zoals Ellen de Generes en Stephen Fry, weigert een groot aantal Amerikaanse entertainmentclubs en acteurs de Dorchester-keten nog in te huren voor feesten of grote evenementen. Onder de actievoerders bevinden zich mensen als Will Smith, Tom Cruise, Jamie Foxx en Jeffrey Katzenberg, maar ook bijvoorbeeld de organisatie achter de Oscars en mediamagnaat Richard Branson van Virgin.

Zij protesteren hiermee tegen de strenge anti-homowetten die de sultan in april in zijn land invoerde. Hierdoor kunnen homo's en lesbiennes ernstige straffen tegemoet zien, waaronder steniging. Ook de rechten van vrouwen in het land zijn ernstig ingeperkt.

De rijke sultan kocht onlangs de keten waar onder meer het Beverly Hills Hotel, het Dorchester in Londen en het Le Meurice in Parijs bij horen. Op diverse grote homowebsites zijn lijsten gepubliceerd met alle hotels die tot de keten van de sultan behoren.

Ook een aantal grote Amerikaanse mensenrechtenorganisaties hebben zich bij het initiatief aangesloten. De Dorchester-groep heeft sinds de boycot werd afgekondigd alleen verklaard dat de boycot vooral rechtstreeks effect heeft op de werknemers van de keten. De sultan heeft zijn wetten echter nog niet ingetrokken en de actievoerders lijken voorlopig niet van plan de ban op te heffen.