Een groep westerse technici is in Irak omsingeld door rebellen van de extremistische beweging ISIS. Onder hen is een Nederlandse ingenieur.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat zaterdag naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

''Samen met de autoriteiten in Irak proberen we hem in veiligheid te stellen'', liet een woordvoerder weten.

Het ministerie geeft geen verdere informatie. Volgens De Telegraaf is de man ingenieur en zit hij samen met een groep andere technici in de stad Baiji. De industrie- en oliestad werd afgelopen week door moslimextremisten ingenomen. De man zou onderhoud doen aan een elektriciteitscentrale en met zijn collega's vastzitten in het geweld.

Voor zover bij het ministerie bekend zijn er nu zeventig Nederlanders in Irak. ''Maar niet iedereen meldt zich bij ons'', aldus een woordvoerder. De meeste Nederlanders in Irak zijn daar voor werk. Over hun situatie en eventueel contact laat de woordvoerder niets los.

In een reisadvies waarschuwt het ministerie om niet naar Irak te gaan. ''Nederlanders die in de provincies Anbar, Mosul, Kirkuk, Salahedin en Diyala verblijven, wordt aangeraden zo snel mogelijk te vertrekken, mits dit op een veilige manier kan'', staat er verder. De stad Baiji, waar de technici vastzitten, ligt in de provincie Salahedin.

Een natie

De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft zaterdag in een toespraak de bevolking moed ingesproken en tot eenheid gemaand. Maliki beklemtoonde dat Irak als één natie terug zal vechten en dat zijn regering niet sektarisch is, meldt nieuwszender al-Jazeera.

''Wij zijn een dapper volk en worden nooit verslagen, de hele wereld staat achter ons, aldus de sjiitische premier die het land sinds mei 2006 leidt. Hem wordt verweten de soennitische minderheid, die vooral in het noorden en westen woont, te marginaliseren en te onderdrukken.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier