Oekraïne wil grens onder controle brengen

Oekraïne wil vanaf zaterdag in het oosten de grens met Rusland onder controle hebben. Eenheden in pantserwagens zullen bij alle grensovergangen nadrukkelijk aanwezig zijn. 

Dat kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev vrijdag aan.

Oekraïne beschuldigde Rusland er eerder van dat het toestaat dat militaire voertuigen de grens over worden gebracht. In het oosten van Oekraïne worden de voertuigen gebruikt door de pro-Russische separatisten.

Eenheden van het regeringsleger hebben op dit moment 120 kilometer van de grens onder controle. Een strook van ongeveer 184 kilometer is evenwel gebied van de separatisten.

Tanks

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag verklaard dat Rusland tanks en raketlanceerinstallaties naar separatisten in Oekraïne heeft gestuurd. De VS bevestigen daarmee een beschuldiging eerder deze week van de regering in Kiev. Rusland heeft daar nog niet op gereageerd.

Volgens Amerikaanse media gaat het om drie T64 tanks en enkele BM-21 Grad lanceerinstallaties. Een woordvoerster van het ministerie noemde het ''onacceptabel'' dat de voertuigen en installaties door Rusland zijn geleverd. De informatie is gedeeld met andere landen van de NAVO.

Handelsverdrag

De Europese Unie wil Moskou aan laten schuiven bij de gesprekken over een handelsverdrag met Oekraïne. De crisis in de stad was een gevolg van het verdrag, meldt NOS. Tot nu toe weigerde de EU om met Rusland over het verdrag te praten. 

Naar verwachting wordt het verdrag tussen Oekraïne en de EU op 27 juni ondertekend. 

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:
Tip de redactie