Burgemeester Giorgio Orsoni van Venetië stapt op. De burgervader is betrokken bij een corruptieschandaal rond Mose, een project met beweegbare waterkeringen die de lagunestad tegen hoogwater moeten beschermen.

Orsoni heeft een week in huisarrest gezeten. Donderdag kwam hij weer vrij. Tijdens een persconferentie vrijdag maakte hij zijn aftreden bekend.

Hij wil nog twintig dagen blijven zitten om urgente zaken af te handelen, aldus het Italiaanse persbureau ANSA. Samen met Orsoni waren begin juni 35 andere bestuurders opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de miljoenenfraude.

Orsoni stond onder druk van de centrumlinkse Democratische Partij (PD) van premier Matteo Renzi om op te stappen. De 67-jarige advocaat Orsoni is partijloos, maar heeft de PD nodig voor een meerderheid in de gemeenteraad.

Orsoni, die zegt onschuldig te zijn, repte vrijdag over ''opportunistische en hypocriete reacties''.

Reactie Strukton

Het Nederlandse bedrijf Strukton is betrokken bij Mose. Het is als onderaannemer verantwoordelijk voor het afzinken van 8 betonnen caissons. Het bedrijf benadrukte vrijdag in een reactie dat het op geen enkele manier betrokken is bij de corruptiezaak.

''Wij zijn geen partij in de zaak en staan niet in het dossier'', aldus een woordvoerster. Het project waaraan Strukton werkt gaat zonder onderbrekingen verder.