De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl is vrijdag teruggekeerd in de Verenigde Staten. Na aankomst op het vliegveld van San Antonio in de staat Texas is hij opgenomen in een militaire kliniek.

Dat heeft het Pentagon gemeld. Bergdahl arriveerde rond 03.40 uur plaatselijke tijd in San Antonio. Hij werd bijna twee weken geleden na vijf jaar gevangenschap door de Taliban vrijgelaten.

Bergdahl recupereerde na zijn vrijlating in Duitsland. Vanaf de luchtmachtbasis Ramstein werd hij uiteindelijk terug naar de VS gevlogen. Daar zal hij waarschijnlijk met zijn familie worden herenigd.

De 'volgende fase van zijn reïntegratieproces' zal plaatsvinden op de legerbasis in Texas, aldus het Pentagon. Bergdahl zal de komende tijd niet in het openbaar verschijnen en wordt uit de buurt van de media gehouden.

Hevige discussie

Na de vrijlating kwam een hevige discussie op gang. Bergdahl wordt door sommigen beschouwd als een deserteur, anderen zien hem als een held. De sergeant werd geruild voor vijf Talibangedetineerden uit Guantanamo Bay, wat veel kritiek opleverde. 

Het Amerikaanse leger is nog niet begonnen met een nieuw onderzoek naar de omstandigheden rond de ontvoering van Bergdahl en of er mogelijk sprake was van desertie. Dat onderzoek moet antwoord bieden op de vraag of de militair recht heeft op meer dan driehonderdduizend dollar aan achterstallig loon. Als hij wordt bestempeld als krijgsgevangene zou hij nog eens drie ton tegemoet kunnen zien. 

Een automatische promotie, die van kracht zou worden als hij nog in gevangenschap verbleef, gaat niet door, zei het leger.