De oud-president van Ivoorkust Laurent Gbagbo moet voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag verschijnen.

Dat heeft het ICC donderdag bekendgemaakt. Gbagbo wordt aangeklaagd voor onder meer moord, verkrachting, poging tot moord en vervolging.

Ggagbo (69) wordt verantwoordelijk gehouden voor de burgeroorlog die het land in zijn greep hield. Die ontstond toen hij de macht niet wilde overdragen nadat hij de verkiezingen in 2010 had verloren.

Na een maandenlange strijd werd hij in april door Franse troepen opgepakt en gevangengezet.

Bewijs

De voormalig president zit sinds 2011 vast in Scheveningen, maar was in afwachting van de bevestiging van de aanklacht. Aanklagers hebben inmiddels genoeg bewijs tegen de Ivoriaan verzameld. Eerder kregen ze de rechtszaak niet rond wegens onvoldoende bewijs. Zij kregen toen meer tijd.

Op basis van onder meer 108 getuigenverklaringen en 22.000 andere documenten is nu besloten dat Gbagbo voor de rechter moet komen.

Het Strafhof heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen drie (ex-)staatshoofden. Die hebben echter niet tot processen geleid: Kaddafi (Libië) werd gedood tijdens de burgeroorlog, Bashir (Sudan) is voortvluchtig en tegen Kenyatta (Kenia) krijgt hoofdaanklaagster Fatou Bensouda het bewijs niet rond.